hispaania,  Lapsed

Eesti vs Hispaania. Vaheajad ja riigipühad!

Lastel on nüüd lõpuks päriselt vaheaeg (isegi kooli faceooki lehel anti kenasti teada, et reede on viimane päev ja kohtume taas 18ndal)! Sellega seoses tuli mul idee taaskord Eesti ja Hispaania tabelisse panna ning seekord võrrelda, kui palju kahe erineva riigi koolilapsed koolist puhata saavad. (Vaata Eesti vs. Hispaania ostukorvi maksumuse postitust SIIT)

september september (1) september

 

Kui Eesti algab kooliaasta esimesel septembril, siis Hispaanias saavad koolilapsed suve nautida kuni 12nda septembrini. Alates neljandast klassist aga hoopis kuni 15nda septembrini.

Sügisvaheaega siin ei eksisteeri. Selle asemel saavad lapsed puhata ühe päeva 12ndal oktoobril, kui tähistatakse päeva, mil Columbus esimest korda Ameerikasse jala maha pani.

Lisaks sellele saavad lapsed ühe päeva vabaks esimesel novembril- hingedepäeval.

 

 

Detsembrist veebruarini on Hispaanias vabu päevi pea iga nädal! 6ndal detsembril tähistatakse päeva, mil allkirjastati põhiseadus ning 8ndal detsembril tähistatakse (kui ma valesti olen aru saanud, siis parandage mind) seda, et Neitsi Maarja rasestus ilma pattu tegemata.

Jõuluvaheaeg on üks ja ainuke, mis meie lapsed saavad Eesti koolilastega samal ajal tähistada ja ühtlasi ka ainuke, mida saab siin päriselt vaheajaks nimetada. Ülejäänud on pigem nädalad, kuhu langeb mõni riigipüha ning seetõttu antakse selle puhul vabad päevad. 

27nda veebruari selgitamise jään praegu võlgu! Aga see on kindlasti vaba ja sellele järgneb kohe Andaluusia päev- päev, mil suurem osa rahvast toetas referendumit, et Andaluusia saaks autonoomuse. 

 

Ehk siis alates 27ndast algab siin põhimõtteliselt kevadvaheaeg number 1, sest sellele järgneb kohe Semana Blanca ning seega saavad lapsed terve nädala koolist vabaks. Semana Blanca kompenseerib neid päevi, mil suvisel vaheajal lastel vabad päevad saamata jäävad. Näiteks Malagas on suvel Feria de Agosto ning kuna lapsed vabadel päevadel ei saa ju vabu päevi, siis need võetakse märtsi alguses välja.

Kui Eestis on vaba päev Suurel reedel, siis Hispaanias on sel ajal kevadvaheaeg number 2. 

Esimene mai on taaskord üks ühine püha, mida tähistatakse nii Hispaanias kui ka Eestis. 

Ja nüüd suvevaheaja algus. Kui Eestis peavad lapsed varem kooli minema, siis suve nautima pääsevad nad ka parem. Siin algab vaheaeg alles jaanipäeval.

 

 

Ma loodan, et ma nüüd valesti ei arvutanud.

Hispaanias 2016/2017 õppeaastal 178 päeva kooli, 
Eestis 2016/2017 õppeaastal 175 päeva kooli.

Kui ma need numbrid lõpuks kokku lõin, siis ma olin üllatunud! Ma olin veendunud, et kõikide nende riigipühade ja pikendatud nädalavahetustega on meil vabu päevi rohkem, kui Eestis! Aga võta näpust!

Eestis on tegelikult hästi lihtne süsteem! Mõned üksikud riigipühad ning 1-2 nädalased vaheajad. Ja ongi kõik! Hispaanias on vastupidi! Üsna keeruline süsteem, kus on hästi palju riigipühasid ning kui mõni aasta langeb riigipüha reede või esmaspäeva peale, siis tehakse kohe sillake ning tekib pikk nädalavahetus, kus vabaks tehakse ka nädalavahetusele eelnev või järgnev päev. Praegu näiteks tehti meie koolis vabaks ka esmaspäev (ehk siis 17 aprill), millele ma kusagilt selgitust ei leidnudki. Ju siis jälle see pika nädalavahetuse teema! Kui infot kõikide pühade kohta ei ole, siis on üsna tõenäoline, et võib tekkida olukord, kus viid rõõmsalt lapsed kooli värava taha..aga kedagi ei ole ning uksed jäävadki suletuks. 

Samas! Vaatamata süsteemi keerukusele olen ma rahul! Siiamaani pole tekkinud sellist tunnet, et lapsed on justkui pool aastat järjest koolis käinud. Kusagile ikka mõni vaba päev tuleb. Ei teki tüdimust. Selline tore vaheldus. Eks tulevik näitab, kas see emotsioon jääb kestma.

PS! Need tabelid kehtivad ainult Malaga piirkonnas. Kuna Hispaania on suur ja lai, siis erinevates piirkondades on erinevad kohalikud pühad. Näiteks Semana Blanca on minu teada ainult Malagas. 

Kumba süsteemi teie eelistaksite? Kas pigem Eesti kindlad vaheajad või Hispaania süsteem, kus peaaegu iga kuu mõni vaba päev ikka leidub?

2 kommentaari

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga