Mõtisklused

Kas allahinnatud toidu ostmine on säästmine?

Rahast ja kokkuhoidmisest ma rääkisin oma eelmises postituses. Ja kui juba kulude ja tulude optimeerimisest rääkida, siis võiks ju vabalt lahata pisut seda -50% teemat.

Paar aastat(?) tagasi, kui poed hakkasid “kõlblik kuni” kuupäevaga tooteid alla hindma, siis ma olin sellest ideest üsna vaimustuses ja nagu ikka keerasin ma kogu selle teema enda jaoks üle vindi ja nõnda oli üsna pea kogu mu külmkapp punaste ja kollaste siltidega täidetud. Kelle kodupood on Konsum või Maksimarket, need teavad, et kollane tähendas 50% alet ja punane lausa 75% alet.

Üsna pea tuli hakata korrektuure tegema, sest mingist hetkest ei olnud see enam kokkuhoid vaid raha raiskamine. -50% saiakesed oli üsna kõvad ning need lendasid prügikasti. Jogurteid ning kooke/torte ei jõudnud keegi ühe päevaga ära süüa ning nõnda lendas ka nendest pool prügikasti. Sinna läks siis see 50% soodustust!

Üleüldse oli see 50% allahindluse teema üsna piiri peal kõndimine, sest näiteks marjakoogid olidki järgmise päeva hommikuks üleni hallituskihi all. Seega see protsess oli tõenäoliselt eelmine päev juba pihta alanud.

Igatahes jäi lõpuks alles lihakaam, mida sai sama päev kohe sügavkülma visata ja siis vastavalt nõudlusele ära tarbida.

Mingi hetk hakkasid aga tagasilöögid tulema. Esimene nendest oli Maxima halvaks läinud grillkana. Tookord ma otsustasin, et ma lihtsalt Maximast ei osta enam allahinnatud tooteid.

Seejärel hapud salatid ning kahtlase lõhnaga vorstid. Viimane ja kõige suurem löök oli siis, kui vanaema pakkis mulle kaasa samal päeval ostetud singirullid. Läksime siis koju ja mõtlesime, et sööme need enne õhtusööki ära. Pakki avades lendles kõikjale selline mõnus sinihallitusjuustu ja küüslaugu lõhn. Tegelikult ka oli väga hea lõhn. Sõime siis neid singirulle ja arutlesime, et see on nüüd raudselt mingi uus eriline väljalase ja peaks järgmine kord ka ostma, sest nii hästi maitsevad ju! Ma siis lugesin koostisosasid ja mida ma ei leidnud oli see sinihallitusjuust! Rullisin ühe singirullidest lahti ning mis ma leidsin? Hallituse loomulikult! Teatasin Kentile, kellel parasjagu singirull hammaste vahel oli, et kuule..need vist ikka ei ole mingi uus väljalase ning näitasin talle hallitavat rulli. Kent sõi tuima närviga oma rulli lõpuni samal ajal, kui mina üritasin oma suud meeleheitlikult hambaharjaga küürida ning loputada, et see maitse suust ära kaduks. Kent teatas lõpuks, et päris hästi maitsevad arvestades, et nad hallitanud on 😀

Pärast seda muutusin ma nii paranoiliseks, et ma ei suutnud enam ühtegi allahinnatud asja osta. Kui mulle ka midagi kaasa pakiti, siis ma võisin selle pannile panna ja praadida, kuid ma ei saanud üle sellest mõttest, et see võib ka salaja kusagilt seest hallitada ja sealt panni pealt lendas üsna palju ikkagi prügikasti.

jh0h5

Seega tekib küsimus, et kas kogu see allahinnatud kraami ostmine on ikkagi säästmine? Hispaanias hinnatakse kaup alla umbes nädal enne “kõlblik kuni” kuupäeva saabumist ja seega jõuab toidukraami ikkagi ära tarbida. Siin just paar päeva tagasi ostis vanaema mulle karbi salatit, millest ma ainult pool jõudsin ära süüa ja pool oli ikkagi vaja minema visata.

Sel teemal tuttavatega arutledes tuli välja kaks küsimust.

 • Miks hinnatakse Konsumis sama päeva “kõlblik kuni” kaup alla alles õhtul kell 7? Tõenäosus, et kaup maha saab müüdud on ju kordades väiksem ning klientidel jääb kordades vähem aega toidu tarbimiseks? Miks see mõistlik on?
 • Miks ei tohi tööline võtta tasuta kaasa õhtul poe sulgedes alles jäänud 50% soodustusega kaupa?

Mis sina sellest allahinnatud kaubast arvad. Kas ise ostad ning millised on kogemused? Kas oled ka halvaks läinud kauba peale sattunud?

4 kommentaari

 • Edgar

  Kui inimene teenib 1000 eurot/kuus ja ta kulutab selle kõik ühe kuu jooksul ära, siis kas allahinnatud toodetel näpuga järje ajamine on säästmine? Mina arvan, et mitte. See on sääst ainult siis, kui sa selle reaalselt kõrvale paned ja ei puutu, vaid jääbki säästudeks, mida siis tulevikus nt investeerida. Kui osta ja säästa ühelt toidukorvilt nt 5 eurot, et selle eest järgmisel päeval osta midagi, mida tegelikult vaja ei lähe, siis ma ei ole üldse kindel, et see allahinnatud kauba ostmine parem variant oli, kuna nt liigne magusa tarbimine teeb mind veel peale selle, et mul raha enam ei ole, paksuks ja loiuks ja koledaks 😀
  PS! Ei räägi nendest inimestest, kellel on madal sissetulek ja ei saagi teistmoodi, kui ainult soodukaid jälgida.

  • Liisbett

   Väga vinge mõttekäik! Aga pigem on küsimus selles, et kas allahinnatud kauba ost on säästmine, kui sellest pool läheb prügikasti, sest ühe päevaga ei jõudnud ära süüa? Kui paljudel üldse õnnestub see kaup sama päev ära tarbida? Ostes 50% soodsamalt näiteks pakk viinereid, millest jõutakse ära tarbida ainult 50%, siis tegelikult ostetakse kaup ju täishinnaga? No ja muidugi siis see, mida sa juba mainisid. Kui säästa see 50% ja selle sama raha eest osta midagi muud ka, mida tegelikult ei vaja, aga noh…juba säästsid, et nüüd siis ju võib. Sel juhul võib üldse omadega miinusesse jääda 😀

 • J

  Mina avastasin selle leti alles hiljuti. Kuid allahinnatud kaupa vaatan ainult Selverist, lihtsalt nii on välja kujunenud. Lihaletist olen võtnud koerale midagi ilma maitseaineteta. Viin koju ja pool annan kohe ära ja vahest pool panen sügavkülma. Kusjuures paar minutit tagasi just võtsin sügavkülmast koerale mõeldud pardipugud välja. Endale võtan nt midagi mis ma samal päeval kohe ahju panen. Nt grillkana jne ja siiamaani on kõik ok olnud. Teine lett on piimatoodete lett. Sealt ma vahest võtan mõne magusa asja, panna cotta näiteks. Ükskord võtsin ka mingi magusa asja, Eesti tootja oli veel, tegin kodus kohe lahti ja hallitas pealt :/ kui ma õigesti mäletan siis oli see vist mingi kohupiimalaadne toode.
  Kui aus olla siis vaatan need letid alati üle kui Selverisse satun 😀

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga