Köök

Traditsioonilised Hispaania magustoidud vol.1

Kentil tuli eile väga suur magusaisu ja kuna ma vähemalt pool aastat pole mitte ühtegi kooki teinud, siis ma otsustasin, et võiks end lõpuks kokku võtta ja midagi oma meesperele valmistada. See aga ei olegi nii lihtne siin, sest parimad koogi Eestis on ikkagi kohupiimakoogid ja kohupiim on üks asi, mida siin saada ei ole. Seega tuli mul idee proovida midagi traditsioonilist Hispaania köögist. Kuna ma ei suutnud lõpuks kahe retsepti vahel valida, siis otsustasime mõlemaid teha.
 
Quesada Pasiega
 
Koogi jaoks läheb vaja:
 
200 grammi kodujuustu
2 muna
70 grammi võid
200 grammi suhkrut
125 grammi jahu
470ml piima
2 tl riivitud sidrunikoort
1tl vanilliekstrakti
näpuotsatäis soola
Vahusta omavahel või ja suhkur
Lisa munad ja vanilliekstrakt. Vahusta korralikult.
Lisa tainale kodujuust. Minul läks nii, et ma proovisin osta poest kodujuustu, kuid kuidagi õnnestus mul kaasa haarata hoopis “Queso fresco”, mis on midagi toorjuustu ja jogurti vahepealset..Üsna paljudes Quesada Pasiega retseptides ongi kodujuustu asemel maitsestamata jogurt. Algupäraselt siiski kodujuust!
Lisa tainale piim ning seejärel jahu. Mitte kõik korraga. Vähehaaval.
Viimasena lisa tainale riivitud sidrunikoor.
Vala tainas vormi(algupärases retseptis vormi mõõdud 24×36, ma kasutasin mingit esimest ümarat, mis mulle kätte sattus) ning küpseta 35-45 minutit. Kook on valmis, kui see on kuldpruun ning tainasse pistetud puidust hambaork jääb puhtaks.
Lase koogil 15 minuti jahtuda ning serveeri oma lemmikmoosiga…
Vaadake seda taldrikut. Ja siis seda kaussi. So pretty!
See kook maitses imeliselt! Ma ei oskagi seda sõnadesse panna. See sama queso fresqo oli maitsestatud maasikatega ja see andis veel eriti mõnusa kõrvalmaitse sidrunile ja vanillile. Meil sai kaks väiksemat kooki ning antud kogusest jäi väheseks. Järgmine kord tuleb topelt teha!
Flan
 
Sul läheb vaja:
 
950ml piima
2 tl riivitud sidruni koort
1 pulk kaneelikoort
5 muna
2 munakollast
200 grammi suhkrut
Kõigepealt on vaja topse, mis kannatakasid kuumust. Kuna mul neid spetisaalselt selle jaoks mõeldud topse ei olnud, siis ma kasutasin silikoonist muffinivorme, mis ajasid ka asja ära.
Sellised peaksid need topsikesed välja nägema…
Laota vormid laua peale.
Seejärel valmista suhkrusiirup. Pane pliit keskmise kuumuse peale. Haara paksu põhjaga pott ning vala sinna suhkur. Seejärel oota, kuni suhkur hakkab sulama. Selleni võib minna üsna mitu minutit. Sulata suhkur helepruuni värvuseni. Kui suhkur läks tumepruuniks, siis ära seda kasuta. See annab magustoidule kibeda maitse.
Kui suhkur on sulanud, siis tuleb kiirelt see valada vormide põhja.
Muffinivormid ajasid ka asja ära.
Järgmisena vala potti piim ning sega hulka riivitud sidrunikoor ja kaneel. Lase keema ning seejärel alanda kuumust. Keeda umbes 10 minutit. Tõsta tulelt ning lase jahtuda. Kui soovid mõne teise maitsega magustoitu, siis asenda osa piimakogust näiteks värske apelsinimahla, virsikulikööri või kõrvitsapüreega.
Samal ajal, kui piim jahtub, võta kauss ning vahusta munad koos suhkruga. Vala jahtunud piim läbi peene sõela ning sega omavahel kokku. Vala segu vormidesse, sulatatud suhkrukihi peale.
Aseta vormid suuremasse küpsetusvormi, kuhu vala põhja umbes 2 cm vett. Jälgi, et vormid teineteist ei puudutaks. Aseta küpsetusvorm ahju ning küpseta umbes 1,5 tundi 150 kraadises ahjus. Magustoit on valmis, kui sisse pistetud nuga jääb puhtaks.
Tõsta vormid välja jahtuma ning serveeri kas toasoojana või siis lase külmkapis jahtuda.
Väga kreemine ja magus. Meie perele väga peale läinud, kuid kuna lisaks klassikalisele saab seda katsetada veel ka šokolaadi- või kõrvitsamaitselist, siis ma veel alla ei anna. Kindlasti tasub proovida!
Kui juustukoogi tainast oleks võinud rohkem teha, siis Flan’i tainast jäi üsna palju üle. Muffinivormid olid liiga madalad, seega kui neid oli 12 nagu retseptis märgitud, siis nad ei mahutanud väga palju tainast. Hommikul viskasin ma tainale jahu ja pisut sulatatud võid juurde ning tegin kiire sidruni ja kaneeli maitselise “kohvikoogi”.

Siin leiab kappidest kõige ilusamaid nõusid üldse. See alustaldrik. Punane metallik kroom. Teeb isegi kõige igavamast koogist päris kena vaatepildi.

Mis kooki Teie viimati tegite?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga